Miten varaudut tulevaisuuden asumisen muutoksiin, kun olet 55+?

Lehdistötiedote/ kehittäjä Päivi Rekula /Julkaisuvapaa 30.04.2019


Ikääntyneiden määrä kasvaa voimakkaasti tulevina vuosina. Ikääntyvien asumisen pohdinnalle ja neuvonnalle on kasvava kysyntä. Kansalaisten on tärkeää varautua itse hyvissä ajoin muutoksiin omassa asumisessaan. Omaa asumisen tulevaisuutta voi ja kannattaa suunnitella paremmaksi. Tarjolla on välineitä siihen.

ÄLÄ LYKKÄÄ POHDINTAA
Miten siis suunnitella itselle/läheisille asumisratkaisuja, jotka toimivat myös pidemmällä tähtäimellä? Jos kaikki tuntuu olevan nyt kohdallaan itserakennetussa omakotitalossa, ajatus aiheuttaa helposti torjuntaa, tyyliin ”teen muutoksia (vasta sitten!), sitten kun tarvetta ilmenee”.  Silloin ajatus asumisen muutosten ennakoinnista on elämäntapamuutokseen verrattava asia. Aivomme tunnetusti vastustavat sellaisia muutoksia, vaikka asia on järjellisesti kannatettava. Tosiasia on, että jos pohdintaa lykkää, omien toiveiden toteuttaminen käy hankalammaksi.

HUOMAA OMAT TOIVEET – SUUNNITTELE ASUMISESI PAREMMAKSI
Omaa tulevaisuutta voi parantaa varautumalla – kohtaamalla tosiasiat! Eräs henkilö totesi pohtiessaan asumisen tulevaisuuttaan: ”Olen tullut tietoisemmaksi aikaikkunasta, jolloin muutokset on syytä tehdä.” Motivaation kannalta on tärkeää kirjata omat toiveet ja arvot. Asuinympäristön toimivuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Asutko nyt alueella, jolla on hyvät liikenneyhteydet palveluihin? Ovatko tärkeät ihmiset ja harrastukset saavutettavissa helposti? Jaksatko siivota ja luoda lumia ja kestääkö taloutesi remontteja tai elämäntilanteiden muutoksia? Asumisen muutosten ennakointi ei merkitse sitä, että ikääntymiseen liittyvät muutokset toteutuvat nopeammin, vaan sitä, että muutokset ovat hallittavampia. Tehtyjä suunnitelmia voi myös muuttaa matkan varrella.

VÄLINEITÄ SAATAVILLA
Yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa Suomen Asumisen Apu ry käynnisti 2017 hankkeen, joka kehitti 2018 välineitä muutosten suunnitteluun. Kehittämisessä on ollut vahvasti mukana vapaaehtoisia espoolaisia senioreita. Oman asumissuunnitelman tekemiseen tarvitaan motivointia ja tietoa, mutta myös vertaistukea, ohjausta ja konkreettisia välineitä. Yksi mahdollisuus on osallistua kursseille. Näin asumisen muutoksiin varautuminen ei jää vain hyväksi aikomukseksi.

KURSSI
Asumisen vaihtoehtoja 55+ ikäisille -niminen kurssi alkaa jälleen Espoon Omniassa 23.10.2019 ja jatkuu 4 keskiviikon ajan. Myöhemmin kaikkien suomalaisten saatavilla on myös internetin kautta tee-se-itse-materiaalia. Asumisen muutoksiin varautuminen on paitsi yksilöiden, myös omaisten ja kuntien kannalta erinomainen asia. Seuraa myös #varauduvanhuuteen

Lisätietoja: Kehittäjä Päivi Rekula, Suomen Asumisen Apu ry/AsumisenApu-hanke paivi.rekula@asumisenapu.fi, 050 568 9090 ma-to Tapiolan Keskustorni 10. krs., Tapiontori 1, 02100 Espoo Suomen Asumisen Apu ry toimii ikääntyvien itsenäisen asumisen turvaamiseksi mm. tarjoamalla neuvontaa. Yhdistyksellä kaksi STEA-avusteista hanketta, AsumisenApu ja Parempaa Elämää Lähitoiminnalla. Lisätietoja www.asumisenapu.fi, Facebook