Remppa vai muutto – mikä on sinun vastauksesi?

Maalitela, pensseleitä ja maalarinteippiä.
Ikäasumisen sujumisen voi joskus turvata remontoimalla kodin ratkaisuista ikäystävällisempiä.

Suosittu tv-sarja esittää pariskuntia, joiden koti on sopimaton heidän elämäntilanteeseensa ja jotakin täytyisi tehdä. Sarjassa avuksi rientävät sisustussuunnittelija ja kiinteistövälittäjä, jotka kisaavat siitä, kumpi saa luotua parille toimivamman ratkaisun. Sisustussuunnittelija kuuntelee asujien toiveet ja muuttaa kotia niiden mukaiseksi. Kiinteistövälittäjä taas lähtee metsästämään mahdollisimman sopivaa uutta kotia.

Myös tosielämässä monet toiveet ja tarpeet kilpailevat keskenään. Asumisen haasteet kyllästyttävät, mutta omaan kotiin kuitenkin on kiintynyt. Ja muutos pelottaa usein enemmän kuin tuttu ja turvallinen arki, vaikka se olisi joskus hankalaakin. On tyypillistä, että päätösten tekeminen venyy. Mutta miten saada päätös aikaan silloin, kun käytettävissä ei ole kalliiden suunnittelijoiden apua?

Muutoksen askeleet

Asumisen muutos on elämäntapamuutokseen verrattava prosessi, jonka toteuttaminen vaatii usein aikaa ja voimavaroja. Samoin kuin vaikkapa ruokavalion muutoksessa, tärkeintä on ymmärtää, että muutos etenee pienin askelin. Toimiva ratkaisu on usein harkittu monesta näkökulmasta ja toteuttamisessakaan kaiken ei tarvitse syntyä päivässä. Hyvin luotu suunnitelma tuo hallinnan tunnetta.

Tämän sivuston työkalut on suunniteltu avuksesi johdattamaan sinua kohti itsellesi tai perheellesi sopivinta ratkaisua. Vaikka vaihtoehtojen viidakko tuntuu suurelta, päälinjoja on oikeastaan vain neljä:

  1. Nykytilaan jääminen: todetaan harkinnan jälkeen, että nykyinen asunto on sopiva sellaisenaan
  2. Remppa: todetaan, että asunto on sopiva, kun tietyt muutokset toteutetaan
  3. Muutto: todetaan, että uusi asumisen tapa/asunto olisi tarpeen
  4. Päätöksen siirtäminen: huomataan, että tarvitaan lisää tietoa, jotta päätös voitaisiin tehdä

Ennen kuin ollaan tässä pisteessä on täytynyt usein käydä lävitse useita pohdintoja. Oletko kiinnostunut tietämään oman vastauksesi: Onko se remppa, muutto vai toimiiko nykytilanne perustellusti? Vai tarvitsetko lisää tietoa, jotta voisit päättää?

Voit aloittaa vaikkapa näistä pohdinnoista ja edetä tämän sivuston työkalujen avulla eteenpäin.

  • Millaisena näen elämäni 5-10 vuoden kuluttua? Mitä tekisin mielelläni? Millaisessa kodissa toivoisin asuvani?
  • Millainen on taloudellinen tilanteeni tulevaisuudessa? Onko minulle tärkeää asua kohtuuhintaisesti?
  • Mitkä asiat ovat kodissa tärkeitä? Mikä tekee kodista kodin?

Tee-se-itse työkaluja asumisen suunitteluun.

Tee asumisen pikatesti!