Asiakastarinat

Asumisneuvonnassa kuljimme asiakkaiden rinnalla läpi muutosvaiheiden. Puhelinneuvonta espoolaisille on päättynyt.

Lue lisää neuvonnastamme

Tutustu aitoihin tarinoihin

Asumisneuvontamme kohtasi 6 vuodessa satoja erilaisia tarinoita asumisen muutoksiin ja tarpeisiin liittyen. Hyvät asumisratkaisut ikääntyessä ovat aina yksilöllisiä. Lue alta esimerkkejä.

"En lähtenyt mielelläni ulos, vaikka näin ikkunasta tuttujen kulkevan ohi."

Asumisen tarvehankinta

”Asuin avioeron jälkeen yksin. En lähtenyt mielelläni ulos, vaikka näin ikkunasta tuttujen kulkevan ohi. Minulla todettiin Alzheimer: tuttu kampaamo ei enää tahtonut etsiskelemättä löytyä keskustasta. Talossa ei ollut hissiä, ja polvia särki portaissa. Liukastuin noustessani ammeesta – naapurit kuulivat kolinan kylpyhuoneesta. Lapseni ehdottivat minulle muuttoa toimivampaan asuntoon ja turvallisempiin oloihin. Lopulta tyttäreni asuintalosta Espoosta löytyi vapaa vuokrakaksio.”

Arjen hyvinvointiin vaikuttaa suuresti, miten asuminen sujuu ja ovatko palvelut ja läheiset saavutettavissa. Omaisia ei haluta liikaa vaivata, vaikka heitä tarvitaan. Asumiseen liittyvien vaihtoehtojen pohtimiseen tarvitaan aikaa ja tukea. Tutkimus kertoo, mikä askarruttaa ja miltä tahoilta tukea ennakoimiseen odotetaan.

Ethän jää jumiin nykyiseen kotiisi – tuore kyselytutkimus valottaa ikääntyvien asumistarpeita
Vanhempi nainen, jonka olkaan nojaa nuori nainen.

Mihin sitä kotoaan muuttaisi?

“Äiti, joka oli aina ollut hyvissä voimissa, ei enää pärjännyt yksin kotonaan. Hän torjui ajatukset muutosta lähemmäs lapsia. Mietimme, mikä tekisi hänelle uudesta asunnosta kodin. Löydettyämme sopivan vuokra-asunnon sovimme vuokraisännän kanssa 3 kuukauden kokeilujaksosta. Pieni huijaus otettiin käyttöön, jotta muuttoon olisi pehmeämpi lasku: me lapset hoidimme äidin tietämättä tutut huonekalut ja valokuvat uuteen asuntoon. Hänet kutsuttiin tutustumaan sitten mahdolliseen kotiin. Jännitimme kovasti äidin reaktiota. Nähtyään valmiiksi kalustetun asunnon hän totesi: Kyllä minäkin ajattelin, että jotain tarvitsisi tehdä!”

Ikääntyessä turvallisuuden tarve korostuu, ja isoja päätöksiä on yhä vaikeampi tehdä. Kaikilla ei ole läheisiä saatavilla, asuntojen etsiminen tuntuu vaikealta, monilla ei ole nettiä jne. Miten päästä alkuun ilman paineita – ja miten eteenpäin? Ennakoi omaa asumistasi SAAennakoida-sivustollamme, jonne pääset AsumisenApu-etusivulta (violetti nappi oikeassa yläkulmassa) tai suoraan saaennakoida.fi

Tutustu SAAennakoida-sivustomme työkaluihin
Keski-ikäinen mies pakkaa muuttolaatikoita, suuri koira seuraa tarkasti vierestä.

Oman ikäasumisen ennakointia

”Autoin vanhempiani, joille tuli ajankohtaiseksi muuttaa omakotitalosta pienempään astuntoon, kerrostaloon ja lähemmäs palveluja. Prosessin kestäessä tuli mietittyä yhtä ja toista ikäihmisten kannalta. Jäin muutaman vuoden päästä itsekin eläkkeelle. Em. kokemusten takia oli helppo tehdä päätös siitä, että hankkisin uuden varta vasten seniorille suunnitellun kodin. Halusin toteuttaa asumisessa itselleni tärkeät asiat ja halusin lähelle kauppakeskusta ja hyvien liikenneyhteyksien varrelle.”

Muutos on aina mahdollisuus. Useimmat haluavat ja pystyvät tekemään itse omat asumiseen liittyvät ratkaisunsa ja toteuttamaan toiveensa. Osa ihmisiä lykkää ratkaisuja ”parempaan ajankohtaan”, jolloin vaihtoehdot saattavat olla vähissä. Itsenäisen asumisen turvaamiseksi kannattaa tehdä asumissuunnitelma.

Katso miten voit itse ennakoida asumistasi

"Muutto oli vähentyneillä voimilla ihan mahdoton operaatio."

Onneksi ei tarvitse selvitä yksin

”Nilkkani nyrjähti pahasti ja jouduin kuukausiksi keppien ja ulkosalla jopa pyörätuolin varaan. Talossa ei ollut hissiä, ja tarvitsin vapaaehtoisten lähimmäisten apua. Ihan kauhulla odotin, mitä seuraavaksi. Taloyhtiössä oli usein kesäisin meluavia remontteja. Sitten vielä putkiremontti tuli päälle. Tavaroiden pakkaus ja siirto ja väliaikaiseen asuntoon muutto ja sieltä muutto takaisin oli vähentyneillä voimilla ihan mahdoton operaatio.”

Vaikka kaikki olisi tänään hyvin, voi yhtäkkiä sattua asioita, jotka koettelevat voimia. Onnettomuus, sairastuminen, läheisen poismeno… Hyväkuntoisena ei ajattele 65+ olevan mikään merkkipaalu, mutta toipuminen vie enemmän aikaa. Kun asuminen muuttuu uudessa tilanteessa haasteelliseksi, kannattaa harkita muutoksia jotka helpottavat elämistä tulevinakin päivinä. Kun tartut toimeen hyvissä ajoin, ehdit myös nauttia parannuksista. Apua prosessiin voit saada esim. Ennakoinnin vinkit ja linkit -listasta.

Asumisen ennakoinnin vinkit ja linkit