Elämänlaatua ja huolettomampaa arkea

Iän karttuessa moni havahtuu siihen, ettei olekaan yhtä vetreä kuin ennen. Ikkunanpesu ja verhojen ripustaminen tuntuvat työläiltä, nouseminen tuolille hirvittää, imurointi käy voimille, kantamukset tuntuvat entistä painavammilta, lumenluonti ja puutarhanhoito on alkanut käydä selän päälle – niin hyvää liikuntaa kuin ne ovatkin.

Jos haaveilee huolettomammasta arjesta ja paremmasta elämänlaadusta, on harkitsemisen arvoista ostaa kotitalous- tai asumiseen liittyviä palveluita ulkopuoliselta toimijalta. Espoon ja Kauniaisten Pienkiinteistöt ry:n puheenjohtajan Leo Kolttolan mukaan eniten palveluita tarvitaan ikkunanpesussa, siivouksessa, lumenluonnissa ja ruohonleikkuussa. ”Myös rännien putsaamisessa, remonteissa ja salaojatarkistuksissa tarvittaisiin ammattilaista.” Kolttola itse kertoi uusineensa talon räystäskourut, kun vaimo kielsi kiipeämästä katolle puhdistamaan entisiä kouruja. Nyt uudet kourut ovat helpommat puhdistaa ilman kiipeilemisiä.

Kotitalouspalveluita voi ostaa, mutta monia ostaminen myös mietityttää

Kolttola on pannut merkille, että moni empii kotitalouspalveluiden ostamista, sillä liikkeellä on kaikenlaista palveluntarjoajaa, ja taustalla saattaa olla pelko siitä, voiko tekijöihin luottaa ja onko palveluiden hinnoittelu kohdallaan. ”Usein pelkona on, että töiden laajuus paisuu ja asiakkaalle myydään sellaista, mitä hän ei todellisuudessa tarvitse”, jatkaa Kolttola. Mikä neuvoksi? ”Pitäisi saada myös ikäihmisten lapset mukaan miettimään ratkaisuja, sillä iäkkäät vaan sinnittelevät, eivätkä halua olla vaivaksi”, arvelee Kolttola. 

Miten hankkia kotitalouspalveluita turvallisesti?

Useimmat luottavat ystävien ja tuttavien suosituksiin ja esimerkiksi sosiaalisen median kautta saatuihin vinkkeihin. Yksi hyväksi havaittu linkki on www.elias.fi  -palvelutori. ”Palvelua hyödyntävät mm. pääkaupunkiseudun kunnat hakiessaan kotipalveluiden tarjoajia. Kunnat eivät voi markkinoida yksityisiä palveluntarjoajia, mutta hyödyntävät elias.fi:stä saatuja yritystietoja”, kertoo sivustoa hallinnoiva Taija Härkki, joka on myös SAAennakoida! -hankkeen ohjausryhmän jäsen. Taija Härkki antaa mielellään lisätietoa palvelusta, puh. 0400 432 585.

On hyvä myös tiedostaa, mikäli asiakas kokee tulleensa huijatuksi tai hänelle on myyty ylimitoitettu palvelu, että hän voi olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan, josta saa toimintaohjeet, miten menetellä.

Kotitalouspalveluita ilman alv:tä toimintakyvyn heikentyessä

 ”Harva tietää, että ikäihmisen tai toimintakyvyltään heikentyneen henkilön on mahdollista ostaa palveluita oman arkensa avuksi ilman arvonlisäveroa”, toteaa Taija Härkki. ”Ilman arvonlisäveroa voi ostaa kuka tahansa ikään tai varallisuuteen katsomatta”, jatkaa Härkki. Käytännössä kyse on arkea helpottavista kotipalvelun tukipalveluista, kuten siivouksesta, ikkunanpesusta, vaatehuollosta, kaupassakäynnistä tai saattoavusta. Lisätietoja löytyy verottajan sivuilta.

Ennen kuin yritys voi myydä palvelujaan ilman arvonlisäveroa, sen on täytynyt rekisteröityä siihen kuntaan, jossa toimii. Lisäksi myyjän tulee tehdä asiakkaan kanssa palvelusuunnitelma ja kirjallinen sopimus sosiaalihuoltopalveluista, jotta palveluita voi ostaa ilman arvonlisäveroa. Huomionarvoista on myös, että alvittoman palvelun jälkeen voi vielä hakea kotitalousvähennystä. Mitä enemmän palveluja ostetaan sitä suurempi on hyöty.

www.elias.fi -etusivulta löytyy linkki, josta voi hakea mm. suoraan palveluntarjoajia, joilla on oikeus myydä palveluita ilman arvonlisäveroa. Sivustolta löytyy myös palvelusuunnitelman ja -sopimuksen lomakepohjat.

Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen

Palveluiden ostamista helpottaa mahdollisuus verovähennykseen, sillä tavanomaisista kotitalous- ja remonttitöistä voi saada kotitalousvähennystä 40%:a laskun loppusummasta. Vähennystä saa enintään 2250 euroa henkilöltä ja omavastuu on 100 euroa vuodessa. Kotitalousvähennys lasketaan ainoastaan työn osuudesta, joka pitää olla eriteltynä laskussa. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä löytyy verottajan sivuilta.

Kotitalousvähennystä saa esimerkiksi seuraavista töistä:

  • siivous, ikkunanpesu
  • ruuanlaitto
  • pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
  • ammattijärjestäjän työ
  • uusien huonekalujen kokoaminen
  • piha-alueen ja puutarhan hoito, istutustyöt, haravointi ja piha-alueen puhtaanapitotyöt, ruohonleikkuu, kukkien kastelu
  • lumi- ja auraustyöt piha-alueella
  • kodin kunnossapito ja parannustyöt (maalaus, tapetointi, remontit, kaappien asennus jne.)
  • hälytys- ja turvajärjestelmien asennus- ja kunnossapitotyö
  • asunnon portaikkoon asennettavan tuolihissin asennustyö
  • ym.

Kesäkoti kuntoon!

Mitäpä jos päättäisitkin piristää itseäsi pitkän talven jälkeen ostamalla kevätsuursiivouksen tai ikkunanpesun yritykseltä? Tai sitten ulkopuolisen tekijän leikkaamaan puut ja pensaat sekä laittamaan piha ja terassi kesäkuntoon? Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, ennen kuin tekijöiden varauslistat täyttyvät!


Ehkä ole huomannut, että läheistesi tai omat voimavarat eivät enää riitä kodin ylläpitoon kuten ennen. Tee SAAennakoida! Asumisen pikatesti, jonka avulla voit kartoittaa läheistesi tai omaa nykyistä asumistilannetta.



Lähteet:

https://www.vero.fi

https://www.elias.fi

https://vanhuspalvelut.com/espoo

https://yle.fi/uutiset/3-9516857