Asuntojen korjausneuvonnasta apua kodin muutostöihin

Ikääntynyt nainen istuu ulkona puuston lomassa teekuppi kädessä ja hymyilee olkansa yli

Koti on meille jokaiselle tärkeä ja turvallinen paikka olla. Oletko pohtinut, että iän karttuessa turvallisen kodin merkitys korostuu ja ehkäpä myös muuttuu? Iän myötä myös toimintakykymme heikkenee. Onko sinun asuntosi monikerroksinen vai pystytkö kulkemaan siellä sujuvasti, vaikka liikkumisesi heikkenisikin? Entä mitäpä mietit siitä, että onko kiinteistösi korjaus- ja kunnossapidosta pidetty säännöllisesti huolta? Meidän jokaisen olisi syytä pysähtyä miettimään tulevaisuutta ja pohtia, millainen on minun turvallinen kotini, jossa on mukava asua ilman suurempia ponnisteluja ja ylimääräisiä harmaita hiuksia.

Kohtaan työssäni asuntojen korjausneuvojana mielestäni liian usein asiakkaita, joiden tilanne omassa kodissa on harmittavan hankalaa. Yleensä minuun otetaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun siellä kotona on käyty ikään kuin selviämiskamppailua. Saatetaan olla tilanteessa, että jos muutosta kodin toimintaympäristössä ei toteuteta, niin joudutaan yksinkertaisesti muuttamaan pois omasta kodista. Tällaiset tilanteet liittyvät usein kodin esteettömyyteen liittyviin ongelmiin, kuten kylpyhuoneessa on amme, jossa ei enää pystytä käymään pesulla. Tai toisena esimerkkinä asukas ei pysty käymään itsenäisesti ulkona, koska ulko-ovella on portaat ja joista ei pääse kulkemaan rollaattorin tai muun apuvälineen kanssa. Kodin hoito- ja huoltotyöt saattavat tuntua vaikeilta ja oma jaksaminen niiden suhteen saattaa mietityttää. Voi olla, että oma osaaminenkaan ei aina riitä asunnon korjaustoimien kilpailuttamiseen ja hankkimiseen, mikä aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa. Nämä asiat saattavat mietityttää myös iäkkäämmän asujan lähipiiriä.

Älä jää yksin asunnon korjaushaasteiden kanssa

Mutta tiesitkö sitä, ettei sinun tarvitse välttämättä miettiä ratkaisuja asumisen ongelmiin yksin? Yhtenä apuna tähän on Vanhustyön keskusliiton asuntojen korjausneuvonta, jolla on jo pitkät perinteet asuntojen muutostöiden neuvonnassa. Korjausneuvonta täyttää tänä vuonna 30 vuotta, mutta sen historia juontaa jo kauemmas sotainvalidien auttamiseen. Korjausneuvonta on maksuton palvelu, kun neuvonnalla tavoitetaan yli 65-vuotias avun tarvitseva. Keskusliiton korjausneuvonnan verkosto kattaa koko Suomen ja neuvojat ovat rakennusalan ammattilaisia.

Erilaiset jälkikäteen asennettavat luiskat helpottavat pyörällisillä apuvälineillä liikkuvia.

Millaisissa asioissa voi asuntojen korjausneuvojaan kääntyä? Oikeastaan kaikissa kodin korjaus- ja muutostöihin liittyvissä ongelmissa, joihin tarvitaan neuvonta-apua. Joskus ne ovat edellä mainitun kaltaisia ongelmatilanteita. Korjaustoimenpiteet voivat olla asunnon peruskorjaustöihin tai LVIS -töihin, kuten omakotitalojen lämmitysjärjestelmiin, liittyviä kysymyksiä. Esteettömyyteen ja toiminnallisuuteen liittyvät muutostyöt ovat keskeisiä syitä, miksi korjausneuvojaan otetaan yhteyttä.  Sillä ei ole väliä, että millainen on asukkaan asumismuoto, mutta loma-asuntojen muutostöissä ikävä kyllä korjausneuvoja ei voi auttaa.

Korjausneuvojan tavoittaa joko puhelimitse tai sähköpostilla. Ongelma saattaa ratketa jo ensimmäisen keskustelun yhteydessä, mutta useimmiten korjausneuvojan kanssa sovitaan tapaaminen asiakkaan kotiin. Neuvontakäyntejä voi kertyä useampikin, jos näin asia vaatii ja asianomaisen kanssa yhdessä näin sovitaan. Usein näin on, jos korjaustarpeeseen liittyy luonnostason suunnittelutyötä sekä mahdollista korjausavustuksen opastusta. Asuntojen muutostöihin on mahdollista saada hakuohjeiden reunaehtojen mukaisesti ARAn myöntämää Iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustusta. Iäkkääksi henkilöksi katsotaan tässä kohtaa 65 vuotta täyttäneet. Korjausneuvoja voi tarvittaessa auttaa avustuksen hakuprosessissa. Aina ei ole mahdollista saada avustusta, niin silloin kannattaa muistaa kotitalousvähennyksen mahdollisuus.  

Asumisen muutosten ennakointi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

Toivottavaa tietenkin olisi, että asumiseen liittyviin asioihin herättäisi ennen kuin ollaan jo pulassa asumisen kanssa. Ennakoinnin merkitystä ei voi väheksyä. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta palvelee yli 65-vuotiaita, mutta tulevaisuuden asumiskysymyksiä kannattaa lähetä pohtimaan jo aiemmin. Hyviä työkaluja tähän löytyy Suomen asumisen avun SAAennakoida.fi -sivustolta sekä yleisemmin vanhuuden varautumiseen liittyviin kysymyksiin saa tukea Varaudu vanhuuteen -sivustolta, jossa asiaa tarkastellaan laajemmin kuin vain asumiseen liittyvien kysymyksien avulla. Vinkkinä vielä tähän loppuun, että asuntojen korjausneuvojan voi tilata vaikkapa taloyhtiön kokoukseen tai yli 65-vuotiaiden harrastekerhon tilaisuuteen kertomaan korjausneuvontapalveluista sekä kodin turvallisuuden asioista. Ole rohkeasti yhteydessä!

Espoo, Vantaa, Kauniainen, Länsi-Uusimaa -alueen asuntojen korjausneuvoja on rakennusinsinööri, esteettömyyskartoittaja Nina Leino. Ninan tavoittaa numerosta 050 449 3395 ja hänen sähköposti on nina.leino(a)vtkl.fi

Korjausneuvonnan valtakunnallinen neuvontapuhelin on 09 350 860 13 arkisin klo 9 – 15


Kirjoittaja Korjausneuvoja Nina Leino, Vanhustyön keskusliitto


Lisää asuntojen korjausneuvonnasta https://vtkl.fi/toiminta/korjausneuvonta

ARA korjausavustukset https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Korjausavustukset

ELY avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi https://www.ely-keskus.fi/oljylammityksen-vaihtajalle

Saa ennakoida https://www.asumisenapu.fi/saaennakoida/

Varaudu vanhuuteen https://www.vanheneminen.fi/