Kurssilta apua asumisen muutosten suunnitteluun 2022

Etäopiskelua kotona - läppäri auki keittiönpöydällä

Tammikuussa 2022 on jälleen mahdollisuus päästä asumisen ideoimisessa ja suunnittelussa eteenpäin; voit tutustua asumisen muutosten ennakointiin Asumisen infoluennolla ja viikkoa myöhemmin alkavalla Asumisen valmennuskurssilla verkossa. Jälkimmäisessä voit tehdä oman asumissuunnitelman asiantuntijan opastuksella! Tilaisuudet on tarkoitettu 55+ vuotiaille. Kursseja järjestetään aika ajoin tämän jälkeenkin, joten seuraa ilmonet.fi -ilmoittelua.

Kehittäjä, arkkitehti Päivi Rekula on kurssittanut asumisen ennakoijia jo useamman vuoden ajan. Kerrataanpa Päivin kokemuksia liittyen asumisen ennakoinnin tavallisimpiin esteisiin ja niiden ylittämiseen.

Mitkä ovat asumisen ennakoinnin yleisimmät esteet, joita olet kohdannut kursseja pitäessäsi?

”Asumisen tulevaisuutta ei monesti osata miettiä, jos näköpiirissä ei ole isoa elämänmuutosta. 55-65 ikäisillä asuminen on voinut vakiintua esim. lapsiperhevaiheeseen, vaikka lapset ovat jo lentäneet pesästä…Asian pohtiminen ei tarkoita, että jotain isoja muutoksia olisi pakko tehdä ainakaan heti. Ennakoinnilla nimenomaan voittaa aikaa, ei lyhennä sitä! Ja infoluennolla puolisot voivat erimielisenäkin pohtia ilman paineita, onko asia ajankohtainen vai ei ja milloin.

Kurssille tullessa tarpeeseen on jo herätty. Hämärää sen sijaan on, mitä pitäisi tehdä. Jotkut ovat mielestään jo jotain ennakoineet, mutta ratkaisun puutteet saattavat käydä ilmi – vaikka kun kuulee mitä joku vertainen on käynyt läpi – esim. muutto hissittömän kerrostalon ylimpään kerrokseen ei ollutkaan hyvä ratkaisu…!”

Miten olet huomannut, että ne parhaiten ylitetään?

”Ihmiset eivät tarvitse niinkään asuntomainoksia tai yleistä tietoa, jota media on jo pullollaan, vaan motivointia, vertaistukea ja keskustelua sekä käytännöllisiä ennakoinnin välineitä. Välinepuolella on syksyllä tapahtunut kehitystä eli lanseerasimme 19.10.2021 uuden Asumissuunnitelman nyt digitaalisena. Se tarkoittaa sitä, että omaa asumisratkaisua pääsee kätevästi suunnittelemaan verkossa. Läpikäymällä em. Asumissuunnitelman tehtävät ajatuksella saa asumisen muutospolun tukevasti haltuun.”

Millaisia inspiroivia palautteita tai esimerkkejä olet kuullut kurssin myötä – miten ihmiset ovat alkaneet tarttua toimeen?

”Kurssilla asumisen monista vaihtoehdoista kuuleminen inspiroi yleensä kaikkia 55+ ikäisiä oman – tai läheisten – asumisen tulevaisuuden suunnitteluun. Kun on välineitä tekemiselle, pelko ennakoinnista ”isona möykkynä” murenee. Muutosten suunta selkiytyy. Ymmärretään ja hyväksytään, että ennakointi on matka ja prosessi, jossa aluksi raivataan vaikka ylimääräistä tavaraa kotoa pois ym. Koskettavaa palautetta on tullut siitä, että puolison kanssa aletaan keskustella ihan eri tavalla. Jotkut ovat käyneet yhdessä tutkimassa asuntoja ja paikkakuntia. Toiveista innostutaan. Ennakoimisesta voi tulla mieluinen projekti!”

(Aiemmin tehtyä blogia on tässä päivitetty)
Kursseja järjestetään aika ajoin. Seuraa ilmonet.fi ilmoittelua. Kurssimme ym. alkuvuodesta 2022:

Asumisen infoluento
Ke 19.01.2021 klo 14.30-16.30 verkossa
-ilmoittaudu https://ilmonet.fi/course/E220853 Espoon työväenopisto Omniaan 
Luento on maksuton. Ilmoittautuneille lähetetään Zoom-linkki ja ohjeet, joilla pääset osallistumaan kurssille.

Asumisen valmennuskurssi keskiviikkoisin neljä kertaa viikon välein
alkaen ke 26.01.2022 klo 14.30-16.30 verkossa
-katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu https://ilmonet.fi/course/E220854 Espoon työväenopisto Omniaan 

Valmennuskurssi maksaa normaalisti 29 €; mutta 63 v. täyttäneille, eläkeläisille ja työttömille 10 € OPH-kurssina. Ilmoittautuneille lähetetään Zoom-linkki ja ohjeet, joilla pääset osallistumaan kurssille.

Luennon pitää ja kurssia vetää arkkitehti Päivi Rekula Suomen Asumisen Apu ry:stä, joka on yleishyödyllinen yhdistys.

Tervetuloa mukaan!