Turvallista kotijoulua!

Palloja ja kimaltavia koristenauhoja joulukuusen oksassa.
Rauhallista joulua jokaiseen kotiin!

Tänä vuonna joulua vietetään kotona, oman lähipiirin kesken. Kotijouluun voi valmistautua myös varmistamalla kodin turvallisuusasioita. Ne kuuluvat myös asumisen ennakointiin – turvallisessa kodissa on hyvä asua vuosia eteenpäin.

Selkeys on turvallista sisällä ja ulkona

Joulusiivousta kannattaa miettiä myös tästä näkökulmasta: turvallinen asunto on selkeä, siellä ei ole tavararöykkiöitä ja kaikelle on oma paikkansa. Siisteys on paitsi viihtyvyys- myös turvallisuustekijä, sillä asunnossa oleva suuri tavaramäärä lisää tulipalon syttymisen sekä kaatumistapaturmien ja liukastumisen riskiä. Erityisen vaarallista on herkästi syttyvän materiaalin kasaantuminen kotiin (esimerkiksi pahvit, sanomalehdet, vaatteet, patjat ja tyynyt).

Tarkista siivouksen yhteydessä huone kerrallaan asuntoon kuuluvat tilat, esimerkiksi, keittiö, olohuone, makuutilat, sauna, tekninen tila ja varasto. Järjestele ja kierrätä, luovu turhasta.

Myös pihalla ja seinänvierustoilla herkästi syttyvä materiaali (esim. halkopinot, veneet ja rakennusmateriaalit) muodostaa paloriskin. 

Valoa ja hiekoitusta pihalle

Mitä enemmän asukkailla on ikää, sen tärkeämpää on varmistaa, että myös pihalla on helppo pysyä pystyssä. Turvallisessa pihapiirissä kulkuväylät ovat helppokulkuiset (tarpeeksi leveät eivätkä liian kaltevat) ja ne hiekoitetaan talvisin. Väylillä ei ole turhia esteitä ja valaistus on riittävää myös vuoden pimeimpänä aikana. On myös hyvä varmistaa, että tarvittaessa pelastusajoneuvo pääsee pihaan esteettömästi ja että rakennuksen numero on merkitty selkeästi niin, että se on helppo löytää.

Poistumisturvallisuus kuntoon

Poistumisturvallisuus tarkoittaa sitä, että asunnon kaikista tiloista on päästävä poistumaan joka hetki esteettä. Poistuminen tulee olla mahdollista myös pimeässä ja ilman avaimen käyttämistä. Poistumisreittejä tulee olla vähintään kaksi omakoti- ja rivitaloissa. Kerrostaloissa toisena poistumisreittinä hyväksytään parveke. Tulipalossa poistumiseen on aikaa vain muutama minuutti. Esteettömän poistumisen varmistaminen pelastaa ihmishenkiä ja pienentää loukkaantumisriskiä.

Juhlista valoilla turvallisesti

Muista vielä juhlavalaistuksen turvallisuus. Älä jätä joulunakaan kynttilöitä valvomatta, led-kynttilät ovat varmasti turvallisia kodeissa, joissa on lemmikkejä tai lapsia. Polta kynttilöitä vakaalla ja turvallisella alustalla (metalli, lasi, posliini, kivi). Varmista, ettei kynttilöiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää.

Tarkista myös, että asunnossa on riittävästi palovaroittimia. Asunnossa tulee olla vähintään yksi toimintakuntoinen palovaroitin jokaisen asuinkerroksen alkavaa 60m² kohti. Paras turvallisuus saavutetaan, kun palovaroitin on asennettu keskelle kattoa kodin jokaiseen huoneeseen (paitsi keittiöön ja pesutiloihin).

Palovaroitin tarkastetaan painamalla varoittimen kannessa olevaa testinappia noin viiden sekunnin ajan. Toimiva palovaroitin antaa tällöin hälytysäänen.

Toivotamme kaikille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Lähteenä käytetty: 

https://www.kotonaasumisenturvallisuus.fi/asumisturvallisuustesti

https://www.ku-pelastus.fi/fi/content/turvallista-tunnelmaa-kynttil%C3%B6ist%C3%A4