Unelmointia ja vakuutustoimintaa

Sohvalla tietokone, puhelin, teekuppi ja kukkia.
Asumisen muutoksen suunnittelussa tärkeää on myönteinen tavoite ja eteneminen askel askeleelta.

Asumisen ennakointi on yhtä aikaa vakuutustoimintaa ja unelmointia – ja unelmien toteuttamista. Ennakoidessasi tulevia asumisesi tarpeita varaudut pahimpaan ja uskallat toivoa ja suunnitella parasta.

Ymmärrät ja tunnustat, missä tilanteessa olet nyt ja mitä tarvitset. Uskallat astua aikakoneeseen ja kurkistaa, miltä tulevaisuudessasi voisi näyttää. Varmistat, että asumisessasi toteutuu silloinkin se, mikä on sinulle tärkeää, ehdottomasti säilyttämisen arvoista. Tartut myös toimeen ja teet suunnitelman pala palalta etenemiseksi toiveidesi toteuttamiseksi.

Tämä kaikki on mahdollista, kun toimit ajoissa – kun voimasi ovat hyvät. Tutustu kahteen erilaiseen ajatteluun, jossa kummassakin on hyötynsä:

Unelmointi on myönteistä kuvittelemista

Unelmointi on myönteisesti viritettyä tulevaisuuden kuvittelua. Se tarkoittaa, että sinulla on lupa nähdä tulevaisuudessa hyviä asioita sekä toteuttaa tarpeitasi ja toiveitasi. Unelmointi on mielen joustavuutta ja visioinnin taitoa. Tutkimukset myös kertovat, että myönteiseksi muotoillut visiot ja niistä johdetut konkreettiset tavoitteet usein toimivat ja saavat aikaan toivottua muutosta.

Voit hyödyntää vaikkapa seuraavia kysymyksiä:

  • Kun tulevaisuudessa asuntoasiasi olisivat hyvin, miten ne olisivat?
  • Mikä sinulle tekee kodista kodin?
  • Millaisia toiveita ja haaveita sinulla on tulevaisuuden asumisen suhteen?

Vakuutustoiminta on muutokseen varautumista

Asumisen ennakoinnissa on samoja piirteitä kuin vakuutustoiminnassa: uskallamme ajatella myös sitä, että jossakin kohtaa tarpeet ja toimintakyky voivat olla erilaiset kuin nyt ja tehdä tarvittavia muutoksia ajoissa. Parhaimmillaan asumisen ennakointi voi säästää rahaa sekä mahdollistaa huolettomamman elämän. Voit pohtia vaikkapa seuraavia kysymyksiä:

  • Miten asuntosi toimii silloin, jos toimintakykysi heikkenee?
  • Miten asuntosi kulut vastaavat tulevaisuuden tulojasi?
  • Ajattele jotakuta tuntemaasi ikäihmistä. Miten hän selviytyisi kotonasi? Mitä muutoksia tarvittaisiin?

Asumisen ennakointi on siis monipuolista tulevaisuuteen varautumista ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Sen myötä mahdollisuutesi asua kotona itsenäisesti mahdollisimman pitkään lisääntyvät.

Voit myös säästää rahaa, kun ennakoit tulevia korjaustarpeita ja sovitat asumistarpeesi tulojesi kanssa realistisesti. Huoli ja epävarmuus vähenevät, kun tiedät olevasi varautunut erilaisiin tilanteisiin ja sinulla on selkeä toimintasuunnitelma asumisesi varalle. Hyödynnä SAAennakoida-sivuston työkaluja:

Tee-se-itse asumisen suunnitelma

Arvioi oma tilanteesi  – tee asumisen pikatesti!