Vastaavatko asuntomme tulevia tarpeitamme – mitä kertoo Asumisen pikatestiin vastanneiden data?

Kun viimeisestä asunnonvaihdosta on kulunut jo runsaasti aikaa tai mietitään elämänmuutoksia kuten eläköitymistä, tilanne on otollinen asumisratkaisun punnitsemiselle. Mistä aloittaa tai mikä on oleellista? Tärkeä näkökulma, joka etenkin ikääntyessä usein unohtuu, on omien tulevien tarpeiden ennakointi.

Asumisen pikatesti on suunniteltu avuksi juuri tähän tilanteeseen. Mikäli olet jo tehnyt testin, joka löytyy tältä saaennakoida.fi-sivustolta, sinua kiinnostanee, mitä muiden testitulokset kertovat asumisen tulevaisuuden ennakoimisesta tällä hetkellä. Datalla on laajempaakin merkitystä. Toimiva asuminen on sitä tärkeämpää, mitä pidemmin ihmiset elävät – mieluiten siinä itse valitsemassaan asunnossa. Millainen asuminen on toimivaa? Mitä pitäisi huomioida, kun on 50 ja risat? Onko nykyinen asuntoni ok?

Testin viimeisin sähköinen versio avattiin saaennakoida.fi-sivustolla marraskuussa 2020. Testin on 10.5.2021 mennessä tehnyt 313 henkilöä, mutta tavoitteena on saada yhteensä 500 vastaajaa vuonna 2021 ja 1000 v. 2022 loppuun mennessä. Näitä on alettu tavoitella kohdennetulla markkinoinnilla 50+ vuotiaille mm. Facebookissa. Vaikka vastaajia on toistaiseksi suhteellisen vähän, tulosten äärellä voi aina pohtia omaa tilannetta ja käydä kiinnostavaa keskustelua. 

Testitulokset kertovat siis omaa kieltään siitä, millaisia haasteita ihmisillä asumisessaan on. Testiä on markkinoitu sellaisena, että sen voi tehdä myös läheisen kanssa/puolesta/hyväksi. Vastaajien keskiarvo iän suhteen oli 62,3 vuotta ja 75% oli naisia. Testiin vastanneissa oli yllättävän paljon myös alle 50-vuotiaita.

Testin uskottavuus: koekäytetty sadoilla henkilöillä

Nopea 9 kysymyksen testi käsittää vain 3 aihepiiriä: Kodin esteettömyys, asuinympäristön sopivuus ja muut asumisen tulevat tarpeet. Tulevilla tarpeilla viitataan aikajanalla muuttuviin tekijöihin, kuten oman liikkumisen sujuvuuteen, taloudellisen tilanteen muutoksiin ja asunnon remontteihin, jotka voivat haitata asumista tulevaisuudessa. Testin voi tehdä hyvinkin nopeasti vastaamalla kyllä/ei, mutta kysymysten ohessa voi lukea myös tutkittuja perusteluja sille, miksi tietyt tekijät ovat tärkeä huomioida.

Testin kysymykset on kehitetty Suomen Asumisen Apu ry:n toiminnassa keskusteltaessa satojen ihmisten kanssa face-to-face vv. 2017-2019. Moni on ensin ollut sitä mieltä, että mitään tarvetta asumisen muutosten ennakoimiseen ei ole. Mieli on kuitenkin kääntynyt, kun kysymykset ovat olleet tarpeeksi konkreettisia!

Vertaile tässä omaa tilannettasi muiden vastauksiin

Kiinnostavinta testituloksissa on seurata koettujen asumisen haasteiden jakautumista vastanneiden kesken. Pääosa vastaajista asuu pääkaupunkiseudulla – Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla; perässä tulevat muut suurimmat Suomen kaupungit. Espoon suuri osuus (44%) johtuu hankerahoituksesta ja tietoisesta pikatestin markkinoinnin kohdentamisesta. Kerrostaloissa asuvia on tässä vaiheessa jonkin verran enemmän kuin pientaloissa asuvia; 56% vrt. 44%.

Suurimmat ongelmat pikatestiin vastanneiden mukaan

1. sisäänkäynti ja lähialue eivät ole esteettömiä (n. 86% vastanneista)
2. asunnossa ei pysty liikkumaan apuvälineen avulla (n. 51% vastanneista)
3. palvelut eivät ole lähellä (n. 46% vastanneista)
3. tulossa isoja remontteja, jotka voivat haitata asumista (n. 45% vastanneista)
4. asuinkerrostalossa ei ole hissiä (n. 43% vastanneista)

Vastauksissa korostuu sisäänkäynnin ja lähialueen esteellisyys. Se ei ole yleensä mitenkään esillä, kun esim. asuntoja markkinoidaan, ja saattaa nousta esiin vasta asumisen myötä. Esteellisyys johtuu todennäköisesti useimmiten hankalista tasoeroista tai portaista. Ulkotiloissa asiaa voi yleensä auttaa rakentamalla luiskia. Sisätiloissa asuintiloihin ja myös niitä palveleviin yleistiloihin olisi hyvä päästä ilman tasoeroja. Hankaluuksia voivat tuottaa tasoerojen lisäksi jäykät ulko-ovet, ahtaat tuulikaapit, talon sijaitseminen jyrkällä mäellä, pitkä etäisyys parkkipaikalle yms. Jos oma lähialueesi on esteetön, kuulut todennäköisesti vähemmistöön!

Kaikki hyvin monilla – paitsi jos jotakin sattuu…

Noin 82% Asumisen pikatestiin vastaajista voi helposti käyttää julkisia liikennevälineitä. Lopuille 18%  julkinen liikenne ei ole helppoa tai mahdollista, tai se on oma valinta. Emme tiedä, onko asia heille tällä hetkellä suuri haitta vai ei. Varsinkaan autoillaan huristelevat eivät yleensä koe asiaa akuuttina ongelmana. Jos ja kun asumisen toimivuutta haluaa taas ennakoida vuosia eteenpäin, on selvä plussa, että bussi-, juna- tai ratikkapysäkki löytyy tarvittaessa läheltä kotiovea. Ja ennen kuin muuttaa eläkepäivinä sinne mökkitien päähän järven rannalle, on hyvä tehdä suunnitelma B.

Palautetta?!

Testin lopuksi saa yhteenvedon omista vastauksista ja neuvoja ja linkkejä jatkotoimia varten otsikolla ”Jotain tarttis tehdä…”, mikäli asumisen muutosten pohdinta alkaa sytyttää enemmänkin. Jatkotoimiin on tartuttu mukavasti; Tee-se-itse asumissuunnitelman tehtäviä on ladattu jo 568 kertaa!

Tee pikatesti ja kerro nimettömästi meille, millaiselta sinun asumisesi näyttää!
Palautelomakkeella voit auttaa meitä palvelemaan asumisensa parantamisesta kiinnostuneita!
Kysymyksiä voit lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen

SAAennakoida-hankkeen kehittäjät